Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Bojovný výkon posouvají Aleše Lopraise

Bojovný výkon posouvají Aleše Lopraise

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Jednou jsi nahoře a jednou dole, dozajista to platilo pro Loprais Tatra Team ve čtvrté etapě Středoevropské rallye. Výborné výkony Aleše Lopraise ve speciálních zkouškách byly v kontrastu se smůlou v podobě prasklého hnacího hřídele, při jejíž opravě naopak excelovali všichni mechanici.

Rallye se přesunula západněji a na programu byl nejprve těžký okruh z první etapy, ovšem v opačném směru, a po přesunu do Veszprému velmi rychlá trasa ve zdejším vojenském prostoru.

Aleš Loprais nastupoval do prvního speciálu z první pozice a s plným rozhodnutím útočit. Stacey ho však v průběhu první poloviny etapy dojel, ale před CP1 udělal kuriózní chybu, když jeho navigátor upustil omylem z okénka průjezdní kartu a Stacey se pro ni musel vrátit. Aleš se tedy dostal zpět před něj, to vše před zraky televizních kamer i desítek nechápajících přihlížejících. Aleš ještě předvedl parádní wheelie při průjezdu jedné z vyjetých děr a směřoval vše k drtivému finále.

Deset kilometrů před cílem zkoušky se však ozvalo kovové rupnutí, které tatrováčtí piloti už znají: prasklý homokinetický kloub hnacího hřídele přední nápravy. Závada automaticky znamenala i defekt předního kola, naštěstí krátce před cílem speciálu. Aleš dojel zkoušku na prázdném plášti, který byl totálně rozcupován, a tím ztratil cenné tři minuty. Po cíli zkoušky naštěstí ihned následovala servisní zóna, kde se všichni mechanici dali do práci a vše stihli opravit v časovém limitu. I se závadou Aleš dokázal dojet speciálku na 4. místě se ztrátou jen tři minuty. Jak vypadala prasklá pneumatika, ukazuje jedna z přiložených fotografií.

"Je to smůla i štěstí zároveň. Hřídel nepraskla při žádném skoku ale na rovném přímém úseku. Je to asi výsledek enormního namáhání v průběhu celé soutěže. Zrovna první dnešní speciálka byla velmi náročná svými hlubokými písky. Ještě že nedošlo k poškození polonápravy, to už bychom do ní novou hřídel nedostali," vzpomenul mechanik Milan Holáň.

Loprais Tatra Team