Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE Dakar news Něco málo o trase a konkurenci našich kamionů

Něco málo o trase a konkurenci našich kamionů

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Trasa jubilejního ročníku je výrazně delší než posledně, ale pohybuje se na relativně kompaktním území. Pořadatelé se rozhodli maximálním způsobem využít oblastí Maroka a zejména Mauretánie, aby připravili sérii velmi obtížných a v nárocích na stroj i posádku intenzivních etap. Tyto sekvence jsou navíc natolik dlouhé, že lze očekávat podstatně vyšší odpadovost účastníků než v posledním ročníku.

Trasa (9273 km, 5736 km speciálek)

Po kamenitém a prašném úvodu v Maroku má už druhá polovina Maroka spíše písečný charakter, a ten neopustí posádky prakticky až do cíle. Zcela letos absentují tzv. „chrošťovky“ tedy etapy vedené africkým sahelem s množstvím stromů, keřů, úzkých cest, vesnic a brodů. Drtivá většina ostrých kilometrů je tedy situována v poušti a dunách. Pořadatelé vyšli závodění v píscích vstříc i vypuštěním poslední symbolické etapy u Růžového jezera, která byla v posledních letech pojímána jako samostatný program závěrečného dne.

O plážovku ti úspěšní samozřejmě nepřijdou, ale bude jen zakončením poslední dojezdové etapy. To proto, aby závodění v mauretánských píscích bylo dostatek. Dá se očekávat, že rozhodující bude druhá polovina soutěže s pěticí těžkých a technických pouštních speciálek v těsném sledu. Hned dvakrát nebudou v cíli etapy povoleny asistence. Ti šťastnější stanou u cílové rampy v Dakaru 20. ledna.

Image

Konkurence

Žádná jiná kategorie neprodělala za posledních pět let tak bouřlivý rozvoj jako kamiony. Zatímco v roce 2002 startovalo jen něco přes 30 kamionů, z nichž 4-5 mohlo reálně pomýšlet na umístění mezi nejlepšími a ostatní byly víceméně do počtu, bouřlivý rozmach posledních let znamená, že letos je závodních kamionů rovná stovka a z ní minimálně 15 posádek jede s cílem umístit se mezi prvními třemi a 25 pomýšlí na první desítku. Konkurenční prostředí akcelerovalo technický vývoj i výkonový potenciál nejlepších strojů. I díky početnému zastoupení elitní kategorie Superproduction má kategorie kamionů už po několikáté za sebou nejlepší obsazení v historii a vyjdou-li předpovědi o větší vyrovnanosti vozů ve špičce, čeká nás možná nejkvalitnější soutěž kamionů v celé historii soutěže i po sportovní stránce.

K hlavním adeptům na pódiové příčky patří samozřejmě tým Kamaz se třemi soutěžními kamiony a jezdci Čaginem, Kabirovem a Mardějevem. Rodinný tým de Rooy postavil hned trojici výkonných strojů Ginaf s motorem Iveco. Loňský vítěz Hans Stacey se vrací s ještě větším týmem čítající hned čtyři závodní stroje MAN, z nichž dva pojedou v elitní kategorii Superproduction. Ginaf staví na start tři výkonné tovární speciály a jeden polotovární. Nechybí ani české týmy s posádkami Aleše Lopraise, Tomáše Tomečka, Andrého Azeveda i speciály týmu Martina Macíka. Pochopitelně musíme počítat i s liškami pouště, otcem a synem Sugawarovými, kterým extrémní písčité podmínky nadmíru vyhovují. Příslušníků širší špičky je ale více.

Loprais Tatra Team