Get Adobe Flash player
Home

Nové tváře v KM Racing týmu

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Martin Plechatý, Jan Zaremba a David Srba, jsou novými tvářemi týmu KM Racing. KM Racing tým... to znamená... Česká národní reprezentace pro maratónské závody cross-country a písečné speciální rallye typu Dakar či desert challenge.

Tým, jehož zastoupení je napříč všemi závodními kategoriemi, vznikl v roce 2008. Osmnáctičlenný tým nemůžu nezačít jinak, než dakarským veteránem a nyní již pěti-násobným vítězem rallye Dakar, Josefem Macháčkem v kategorii Quad (čtyřkolky). Dalším zkušeným čtyřkolkářem je Martin Plechatý, 3 na nedávné BAJA Italia 2009.

Motorkářskou equipe otevírá David Pabiška, držitel světové ceny Fair-Play, dále podnikatel a restaurátor automobilových „oldtimerů“ Dušan Randýsek a sestavu kategorie moto jistí slovenský reprezentant a motocyklová jistota v českých službách, Ivan Jakeš.

Martin Macík jako pilot klíčového kamionu LIAZ 111.154 vlastní koncepce, začíná kategorii truck, vedle něj zasedla legenda motoristického sportu, kovozemědělec, příležitostný zpěvák, spisovatel, navigátor a několikanásobný účastník a čtyřnásobný vítěz rallye Dakar, mistr světa v navigaci, Josef Kalina. Posádku jistí automechanik Petr Mandovec.

Rychlou asistenci LIAZ 4x4 si na zodpovědnost vzal, z nás nejzkušenější, cestovatel, stopař Ladislav Fajtl, který k sobě přibral specialistu na motory Jana Bervice a stavitela a mechanika Jaroslava Valtra. Asistenci celému týmu zajišťujea „těžká“ LIAZ 4x4 151.154 v kabině a za volantem s Martinem Kolomým, elektrikářem Petrem Čedíkem a automechanikem Jirkou Čápem.

Rychlou týmovou spojkou je posádka Toyoty Hilux 4x4, kterou řídí Martin Pabiška s posádkou ve složení mechaniků Jana Zaremby, Michala Kroupy a Davida Srby.

Tým začal ročník 2009/2010 klasicky a to historicky první rallye Dakar na jihoamerickém kontinentu a to mimořádně úspěšně. Josef Macháček se stal již po páté vítězem v kategorii quad a je historicky prvním vítězem této kategorie.

Úspěšné hodnotíme také účast motorkářů Davida Pabiška a Ivana Jakeše, kteří se umístili na 65. resp. 43.místě celkově. Hlavním cílem ovšem bylo ostře otestovat takto velký tým přímo v akci a o to se před námi ještě žádný československý tým nepokusil. V tomto jsme byli úspěšní a to hlavně proto, že jsme měli možnost otestovat prakticky všechny krizové scénáře, jaké jsou například organizace závodníka na čele závodního pole, poté na samém konci, vyřazení a logistika nepojízdné techniky, zajištění a organizace transportu zraněného kolegy, atd.

Pro tento závodní rok jsme naplánovali řadu individuálních akcí pro členy týmu a poté několik stěžejních společných závodů a minimálně jedno společné soustředění v Tuniské poušti. Josef Macháček se s Martinem Plechatým účastnili závodu BAJA Italia, kde Pepa vyhrál a Martin byl třetí a dále spolu plánují účast na prestižním 6000km dlouhé rallye v Austrálii. Motorkáři si odjedou dle možností národní podniky Cross-country a off road maratóny. Tým poté společně pojede na BAJA Španělsko a Maďarsko a kamióny se zúčastní v září Dakar Series v Rusku, Turkmenistánu a Tádžikistánu na rallye „Hedvábné stezky“.

Cílem je být skutečně výstavní skříní historicky úspěšné česko/slovenské motoristické rodiny, plnit povinnosti směrem k našim partnerům a přispět k zdokonalení techniky a závodních zkušeností celého týmu KM Racing.

Martin Pabiška