Get Adobe Flash player
Home

Šedesátiny Karla Lopraise

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Dnes, 4. března slaví Karel Loprais životní jubileum. I v šedesáti letech se dále angažuje kolem Dakaru. Gratulujeme!!!
Zatímco Tatra prostupuje Karlův život prakticky odjakživa, Dakar je jeho součástí 23 let.

Kulatá jubilea Karel zažíval za různých okolností: v roce 1989 s velmi nejasnou budoucností kategorie kamionů (na Dakaru 1989 kamiony nesměly soutěžit) jako možná poslední vítěz těžké vozby vůbec. S Abrahámem se Karel potkal přesně před deseti lety, téměř na vrcholu závodní kariéry a poté, co měl v kapse celkově pátý triumf, když soupeřící Kamaz přezávodil doslova v minutě dvanácté na Dakaru 1999. Byl to zároveň první Dakar pod taktovkou Karlova bratra Milana. No a šedesátiny? Volant závodní Tatry po různých okolnostech vystřídal nástroj menší, z novinářské Navary. A i v ní se Karel činí a jízda terénem v jeho podání je školou pro všechny učedníky offroadového ježdění.

Karel se stal dominantní postavou kategorie kamionů celé jedné epochy Dakaru a byl v ní nejúspěšnější postavou, spolu se Stephanem Peterhanselem. Jeho šest dakarských triumfů od sebe dělí pouhých třináct let. Ve své době Karel ztělesňoval prototyp maratónského jezdce na dlouhé tratě. Benefitoval z promyšlené taktiky, schopnosti zrychlovat s postupujícím závodem tam, kde ostatní odpadali, čistou jízdou a soustředěným tlakem nutit soupeře k chybám, a při tom všem i šetrným zacházením se závodní technikou, právě její stav byl u mnohých z Karlových úspěchů. I v letech, kdy za volant závodní Tatry už neusedá, je Karel na Dakaru mimořádně respektovanou osobností a soupeři i novináři a pamětníci si pokládají za čest zastavit se s ním alespoň na kus řeči.

Za čest si považujeme popřát vše nejlepší i my, Karle. Ať Ti zdraví slouží, máš radost ze všeho, co děláš, a tu radost máš možnost sdílet se všemi nejbližšími. A že Tě zase rádi potkáme někde, kde se Dakar bude skloňovat ve všech pádech, o tom není sporu.

Jiří Vintr, Loprais Tatra Team