Get Adobe Flash player
Home

Hendikemp 2008

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Ve dnech 3. až 7. září se ve vojenském prostoru Záhorie poblíž slovenské Senice konal už druhý ročník Hendikempu. I když byla letos akce posunuta až na začátek školního roku, na účast to nemělo vliv a sešli jsme se v hojném počtu.

Hendikemp byl zahájen společným obědem a následnou akcí „Veselé auto“, kdy každý mohl zanechat svoji stopu na Radkově (hlavní organizátor) nadupaném Subaru, kterým se s námi celý pobyt proháněl po záhorských pláních.

Hned první den jsme se rovněž dočkali i hlavního stroje na zážitky, kterým byla pravá dakarská Tatra Tomáše Tomečka. Tou Tomáš po celou dobu pobytu, den co den, vozil všechny účastníky těžkým písečným terénem. Každý tak mohl okusit vzrušení, které prožívají závodníci nejtěžšího závodu světa.

Dalším mocným zážitkem byla exkurze do zdejšího vojenského výzkumného ústavu, kde jsme si mohli prohlédnout skutečnou funkční vojenskou techniku a dozvědět se spoustu zajímavých věcí o jejím vývoji a funkcích. Zlatým hřebem exkurze byla poměrně dlouhá jízda tankem. Na okamžiky strávené na mohutném dunícím monstru asi nikdo jen tak nezapomene.

V pátek do Záhorie dorazil taky náš kamarád Robo Kasák se svou bílou Tatrou 815 a společně s Tomášem Tomečkem vozili účastníky Hendikempu prašnými cestami necestami. Kdo měl zájem, mohl se svézt i na čtyřkolce, bugyně nebo offroadu. Techniky zde bylo skutečně hodně. Zajímavostí byl prototyp Tatry 815-7, se kterým přijel šéfkonstruktér Tatry a mechanik Tomečkovy posádky Radek Smolka, takže jsme mohli okusit i jízdu armádním speciálem, který i přes svou ohromnou velikost nejezdil vůbec pomalu a jízda tímto kolosem byla dalším z dlouhého seznamu zážitků, které nám pobyt přinesl.

Image

Večery se nesly v duchu táboráků a opékání buřtů, kde jsme si všichni sdělovali dojmy z prožitého dne. Celý Hendikemp byl protkán velkým množstvím her a sportovních aktivit, takže jsme každý večer uléhali velice unavení a plni zážitků. Páteční večer jsme si společně zatancovali při vystoupení výborného písničkáře Pavla Býmy. Každý, kdo z rádia uslyší písničku „Jede jede mašinka“, bude ještě dlouho vzpomínat na dlouhý vláček, který jsme všichni při této písničce vytvořili. Sobotní odpoledne nám zpestřily ukázky Agility a tance psů, kde si každý mohl vyzkoušet vedení cvičeného psa přes překážky.

Akce skončila stejně jak začala, tedy společným obědem a rozloučením během nedělního odpoledne.

Druhý ročník hendikempu provázelo skutečně krásné letní počasí a bezvadně připravený program, takže každý odjížděl plný nových zážitků z tohoto velice povedeného prodloužení prázdnin.

Zdeněk Voda, LRT