Get Adobe Flash player
Home

Macháček si chce sedmý Dakar užít

Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Image Posedmé v kariéře se český motocyklista Josef Macháček postaví na start slavné dakarské rallye. I letos usedne za řidítka čtyřkolky, tentokrát ale úplně nové. Speciál nazvaný "Pouštní liška" Macháček vyměnil za "Pouštní bouři" a přestože jde podle svých slov do rizika, na nadcházející třicátý ročník se těší.

"Už několik let jsem přemýšlel o čtyřkolce, která by byla lehká. Postavil jsem proto Pouštní bouři, ve které jsem zúročil všechny své zkušenosti. Navíc jsem v minulém roce absolvoval hodně závodů doma i v zahraničí, proto jsem se rozhodl vydat opět na Dakar," řekl v rozhovoru pro ČTK padesátiletý Macháček, který v minulosti kategorii čtyřkolek čtyřikrát vyhrál.

Image

Pouštní bouře opět vychází z modelu Yamahy, ale je osazena motorem KTM 660 Rallye. "Určitým způsobem jdu do rizika. Uvidíme, jestli vydrží takhle uložená převodovka, navíc mám i menší nádrž. Vše jsem vsadil na váhu, protože pořadatel avizoval hodně písku. Sám jsem shodil osm kilo, o šedesát kilo je lehčí i motorka. To je znatelné," podotkl Macháček.

Jeho základním cílem je ujet maximální počet kilometrů. "To je stejné jako loni. Chci si to prostě užít, i když mi to nikdo nevěří. Ani manželka. Říká, že chci určitě vyhrát, ale já to tak neberu. Chci se prostě bavit, i když je pravda, že svojí technice moc nevěřím," pousmál se.

Jedním z hlavních důvodů, proč se opět postaví na start dakarské rallye, je i velká konkurence v nadcházejícím ročníku. "Přihlášeno je třiadvacet čtyřkolek a jedenáct lidí ví, do čeho jde, a může vyhrát. Ať vyhraje kdokoliv, konkurence je velmi dobrá," řekl Macháček.

Skutečnost, že příští ročník bude jubilejní, třicátý, v jeho rozhodnutí znovu závodit nehrál žádnou roli. "Dakar je fenomén a pro mě trochu i droga. Už jedenáct let se o to zajímám. Jen mě tentokrát trochu zklamal pořadatel, který nepřipravil nic výjimečného. Žádné nové tratě, jen opráskl ty dřívější," soudí Macháček.

Český závodník v minulosti často prohlašoval, že jej čeká poslední start na Dakaru. Nyní už tak zásadový není. Navíc udělal první krok, aby zrealizoval svůj další cíl - absolvovat náročnou africkou soutěž v osobním automobilu.

"Hned po letošním Dakaru jedu do Německa koupit si prvotní buggynu, která se dá přihlásit na české značky. To je první krok, abych se mohl zabývat technikou," prozradil. Zda ale svůj další cíl naplní, momentálně ještě neví. "Uvidíme, jestli k tomu najdu vztah. Bývá to propastný rozdíl ve vnitřním pocitu přesednout z motorky do auta. Třeba tomu nebudu ochoten věnovat tolik úsilí, které maratonská rallye potřebuje," dodal Macháček.

ČTK