Get Adobe Flash player
Home

Proč nejede Ivo Kaštan

Hodnocení uživatelů: / 17
NejhoršíNejlepší 

Image Zní to naprosto neuvěřitelně, ale první přihlášky jsme s Ivošem vyplňovali na podzim roku 1995 a Ivoš tehdy stál na startu osmnáctého ročníku Granada – Dakar 1996. Osmkrát Dakar absolvoval na motocyklu, šestkrát přejel cílovou rampu, dvakrát jel se mnou v novinářském voze.

Já osobně jsem Dakar absolvovala šestkrát, čtyřikrát v novinářském voze a dvakrát v novinářském letadle. Rallye Dakar se stala nedílnou součástí našeho života. Všechno se ale jednoho dne přejí a všeho moc škodí. Závod končí koncem ledna, než dáte dohromady sebe, techniku a účty je polovina května a vy už musíte poslat startovné a přihlášku na další ročník. Zatímco děkujete partnerům za spolupráci, jedním dechem je žádáte o spolupráci novou a peníze na další ročník. 365 dní v roce ať chcete nebo ne, žijete Dakarem. Je čas se zastavit, vystoupit z rozjetého vlaku, aby se z vašeho snu, koníčku a posléze i práce nestala jen rutinní záležitost. Ani jeden z nás nedokáže kategoricky prohlásit „Dakar už nikdy více“.

Image

Bereme naši neúčast při Dakaru 2008 jako dovolenou, jako přestávku a uvidíme, jak moc nám tento závod bude chybět. Za ty roky co Dakar známe se docela změnil, přibylo účastníků, ale ubylo jeho kouzlo dobrodružství a soudržnosti mezi lidmi… Jeli jsme na Dakar v prvním oficiálním českém press caru, dnes jich tam bude několik a o Dakaru píše každý kdo má ruce a nohy. …

Ivo dobře ví, že dosáhl svého maxima. Začal jako amatér s batohem na zádech a končil v nejprestižnějším týmu GAULOISES. Splnily se mu sny, o kterých se mu ani nesnilo. Jeho týmovými kolegy byly hvězdy jako Fabrizio MEONI, Cyril DESPRES…

Dakar pro Ivoše není jen jezdeckou výzvou. Neláká už ho jen dojet na špičkovém stroji do cíle. Jestli se na Dakar ještě někdy vrátí, tak na motocyklu vlastní konstrukce a s relativně malým obsahem. Velmi si užíváme prvních klidných vánočních svátků s naší dcerou Terezkou a to je jí deset let. Těší nás přízeň všech lidí, kteří Ivovi fandí a kterým jeho účast na Dakaru bude chybět.

Všem vám děkujeme. Na našich stránkách, i přes naši neúčast, najdete informace o závodech i o některých našich a slovenských jezdcích a že jich na startovní listině ročníku 2008 není málo. O dění na Dakaru vás přímo z novinářského letadla bude informovat náš kamarád a kolega Honza Říha z Českého rozhlasu Radiožurnál.

Vierka Kaštanová