Get Adobe Flash player
Home

Shock Cup - Offroad techtrial

Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Image SHOCK CUP je seriál amatérských automobilových závodů v terénu. Závody jsou určeny pro sériová vozidla konstruovaná pro jízdu jak na silnici, tak v terénu. Jsou zaměřeny pro širokou veřejnost vlastnící tyto automobily s cílem organizovat pro tuto kategorii motoristů možnost závodění v lokalitách k tomuto druhu sportu určených a zabránit tak ježdění ve volné přírodě a tím přispět k ochraně životního prostředí.

SHOCK CUP je seriál závodů v Off Road Tech Trialu. Off Road Tech Trial jsou specificky ukládané terénní zkoušky zručnosti pro vozidla s pohonem 4x4 do 3,5 tuny na uzavřené dráze. Mají za účel vyzkoušet si zacházení s vozidlem v terénu, proto mají velkou provozně výchovnou hodnotu. V rámci závodů bude poskytnutý prostor i pro volné ježdění pro ty účastníky, kteří se neodváží pro závod v Off Road Tech Trialu, kdy si mohou vyzkoušet svoje řidičské umění a ovládání svého vozu v terénu.

Historie seriálu

Truck Trial v Mohelnici je jedním z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších závodů nákladních aut v terénu. Těchto závodů se zúčastňovaly mimo trucky i offroady s touhou svést se ve světoznámém Křemačovském kotli. Bezpečnostní opatření, pravidla a organizace tohoto závodu však volné ježdění pro diváky neumožňuje. Tato skutečnost však dala podnět myšlence, uskutečnit setkání příznivců vozů 4x4 v Mohelnických lomech v Křemačově u Mohelnice. Od myšlenky k realizaci nápadu nebylo daleko. Slovo dalo slovo a necelý měsíc po Extrém truck trialu se o víkendu 23. a 24. června 2007 uskutečnilo první offroad setkání v Mohelnici, které zorganizoval AGENAS TEAM Javorník a internetové diskusní fórum 4x4názory ve spolupráci s AMK Mohelnice. Setkání se mohl zúčastnit každý, kdo chtěl a přijel se svým vozem 4x4. Každý účastník si mohl vyzkoušet svoje schopnosti a schopnosti svého vozu nejen ve volném ježdění po areálu v různém terénu, ale i zúčastnit se závodu v trialových sekcích. Pro rok 2008 připravil AGENAS TEAM Javorník ve spolupráci s internetovým diskusním fórem 4x4názory.cz první ročník seriálu závodů v off road tech trialu. Oficiální název celého seriálu je podle hlavního partnera závodu, výrobce ener-getického nápoje Big Shock!, firmy Al-Namura, spol. s.r.o. z Kralup nad Vltavou. SHOCK CUP je otevřen všem majitelům vozů 4x4, dostatek prostoru budou mít i ti, kteří si na závodění z různých důvodu netroufnou.

Co je Off Road Tech Trial

Off road tech trial je vlastně trial pro vozy off road hodnocený podle truck trialo-vých pravidel. Oproti pravidlům off road trialu, podle kterých se jezdí ostatní zá-vody off roadů, je základní rozdíl ve způsobu jízdy v sekci. Při jízdě se klade důraz na zručnost, cit, přesnost a odhad. Vyžaduje to velkou dávku odvahy a pře-mýšlení. Vlastní jízda probíhá v uzavřené sekci, branková pole jsou směrově označena, čímž je dán směr jejich průjezdu. Je jedno, jestli dopředu nebo dozadu. Pořadí průjezdu jednotlivých branek není určeno a záleží na posádce, jakou trasu si zvolí. V off road tech trialu se obvykle nejede na čas, je však stanoven limit, kolikrát posádka může změnit směr jízdy mezi dvěma brankovými poli. Na rozdíl od off road trialu jsou branková pole podstatně užší.

Hlavním parametrem je rozvor vozidla, nikoliv jeho úpravy. Vozidla jsou rozdělena do tří tříd:

O1 – vozidla o rozvoru do 2299 mm
O2 – vozidla o rozvoru od 2300 do 2549 mm
O3 – vozidla o rozvoru nad 2550 mm

SHOCK CUP 2010

Seriál závodů SHOCK CUP čeká třetí ročník 2010. Ročník, který bude v mno-hém jiný než ročníky předchozí. Pravidla závodu prošla rozsáhlou aktualizací, při které jsme vycházeli ze zkušeností z předcházejících dvou ročníků. Tou nejpod-statnější změnou je, že seriál SHOCK CUP bude mít v roce 2010 celkem pět závodů a do celkového hodnocení seriálu budou započítávány všechny závo-dy. Třetí ročník pojedeme jako Mistrovství České republiky off road tech trial.

Program seriálu závodů SHOCK CUP 2010

1. závod.....8. a 9. května 2010 - Mohelnice
2. závod.....12. a 13. června 2010 - Bratronice u Kladna
3. závod.....3. a 4. července 2010 - Vřesina u Ostravy
4. závod.....11. a 12. září 2010 - Milovice u Nymburka
5. závod.....2. a 3. října 2010 - Javorník u Jeseníku

Oldřich Janků

Karnevalové kostýmy a masky pro karneval | Svítidla a osvětlení