Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye Středoevropská rallye startuje s nabitou listinou kamionů

Středoevropská rallye startuje s nabitou listinou kamionů

Image Start Central Europe Rally se blíží a bude tu už za čtyři týdny. Pořadatelé už uvolnili alespoň předběžnou startovní listinu kategorie kamionů, kde je na co se dívat. Z předních týmů sice chybí De Rooy a Kamaz, zatímco Tomáš Tomeček se vydává do Tunisu, jinak je ovšem závodní obsazení na rallye ryze reprezentativní skvělému standardu této kategorie v posledních letech.

Nechybí totiž vítěz posledního Dakaru Hans Stacey, který do Budapešti přiveze jen jeden ze dvou nových speciálů MAN TGS. Zatím se liší informace o jeho posádce: podle pořadatelů je přihlášený s tradičním navigátorem Charly Gotlibem, nicméně složení posádek na Staceyho stránkách je jiné, podle nich by Hanse měl navigovat známý německý kopilot Detlef Ruf, jehož jméno je spojeno s dalším jezdcem na voze MAN, Franzem Echterem. Echter jako Staceyho týmový kolega v Maďarsku startuje také, je však registrován jako jezdec rychlé tovární podpory firmy MAN. Ve Staceyho týmu tedy bude startovat ještě Gert Verhoeven jako řidič rapid assisatnce. Stacey vyjede do Maďarska s jednou asistenční šestikolkou MAN a press carem. Na další soutěž Transorientale už Stacey nasazení techniky tradičně zdvojí, jako na Dakaru.

Česká účast je bohatá. Loprais Tatra Team vyjíždí ve stejném nasazení jako na Dakar, tedy jeden kamion závodní (Aleš Loprais), dva asistenční (Michal Ptáček a Leo Loprais) a press car (Karel Loprais). Tomečkův tým bude v Maďarsku reprezentován André Azevedem s upraveným vozem Tatra, a také asistenční tatrovkou, jak ji známe léta. Tým Martina Macíka přijede rovněž ve stejné sestavě jako na Dakar, tedy s Martinem Macíkem za volantem starší liazky, jíž by technická trať mohla hodně vyhovovat, a Markem Spáčilem za volantem převlečeného Tedomu s motorem Deutz.

Kvalitní posádky tím rozhodně nekončí. Přihlášen je totiž kompletní tým Ginaf Rally Power se třemi supervýkonnými továrními Ginafy (Wuf van Ginkel, Anne Kies, Marcel van Vliet) a jedním neméně rychlým polotovárním (Rob Vink). Právě Vinkův start byl dlouho na vážkách, když pilot havaroval při jedné z předváděcích jízd pro fanoušky a nebylo jasné, zda bude vůz opraven včas. Bitva Staceyho, Čechů a Ginafu by měla být ozdobou celého závodu, jehož průběh nelze vůbec předjímat.

Do bojů v první desítce by měl rozhodně zasáhnout ještě Španěl Pep Vila s pořádně nadupaným Mercedesem a ukázat se bude i jeho krajan Juvanteny s novým MANem TG-A, jenž je hlavním favorite kategorie 6x6. Solidně rozhodně zajedou i maďarské týmy, jak tradiční Flex Dakar Team s vozem MAN, tak, a na to je většina fandů zvláště zvědavá, nová krásná a výkonná Scania Miklose Kovacse.

Na rallye uvidíme i dva výkonné a lehké dafy od Hanse Bekxe, který se sám soustředí na start v Transorientale. Oba vozy budou startovat pod hlavičkou týmu Van Deijne. Zajímavé může být i vystoupení Holanďana Elfrinka za volentem lehkého Mercedesu Axor.

Jiří Vintr