Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Bratry spojuje Dakar

Bratry spojuje Dakar

Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

Image Spolumajitel a manažer KM Racing Teamu Martin Pabiška z Jindřichova Hradce absolvoval rallye Dakar již potřetí.Na účastníky letošního již dvaatřicátého ročníku rallye Dakar čekalo 9 030 kilometrů. Osmnáctičlenný KM Racing Team obsadil tři soutěžní kategorie.

V kategorii motocyklů se představil i David Pabiška s Yamahou, o čtyři roky mladší bratr Martina. „U Davida se motám už od jeho motoristických začátků. Dělám mu doprovod a zajišťuji věci okolo, aby se mohl věnovat jen závodění,“ říká osmatřicetiletý Martin Pabiška.

Vůně benzinu a nafty Martinovi učarovala natolik, že se mu koníček později stal i zaměstnáním. Procestoval několik měst v republice, ale momentálně zakotvil v Jindřichově Hradci. V Dačicích se věnuje manažerské profesi v automobilovém průmyslu. „Hradec mi nejvíce přirostl k srdci. Ostatní sem jezdí na dovolenou, já mám tu čest tady bydlet,“ tvrdí rodák z Liberce, kde hrával dorostenecký fotbal, prvoligový futsal, ale věnoval se ve Svazarmu i závodní střelbě. „Už nemám sportovní ambice,“ přiznal a vysvětluje: „Motoristické závody mě tolik nelákají. Bojím se totiž závodit a jezdit příliš rychle.“

Manažer KM Racing Teamu Martin Pabiška vytušil, kde je jeho pozice. „Moje role je zajistit kompletní chod týmu. Před, během i po soutěži. Komunikuji s pořadateli, starám se o logistiku týmu a navazuji spolupráci s partnery a médii,“ upřesnil svoji práci spolumajitel týmu, který ovládá angličtinu, francouzštinu a částečně i španělštinu. „Je to pro mě výzva do budoucna. Rád se vzdělávám a zdokonaluji. A navíc i procestuji spoustu zemí a poznávám nové lidi,“ libuje si.

Během letošního ročníku se týmu nevyhnuly technické problémy a havárie. Závodníci absolvovali etapy za pětačtyřicetistupňového vedra, přičemž museli mít u sebe minimálně pět litrů vody. Trpěla technika, ale i jezdci. Vůle, morální a technická vyspělost, týmová sounáležitost a dokonalá manažerská a logistická práce přinesla nakonec úspěch. „Všichni jsme sice ještě vyčerpaní, ale šťastní. Rallye Dakar je nejtěžší motoristickou soutěží na světě,“ uvedl.

Petr Hofbauer Karnevalové kostýmy a masky pro karneval | Svítidla a osvětlení