Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Na start Dakar 2010 se postaví dva Vsetíňáci

Na start Dakar 2010 se postaví dva Vsetíňáci

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Hned dva vsetínští borci - Viktor Chytka a Petr Šulák se postaví na start dvaatřicátého ročníku nejtěžšího motoristického závodu světa - Rally Dakar 2010. Ten se již podruhé pojede v nehostinných pouštích a horských přejezdech Argentiny a Chile a závodníci neminou ani nejsušší poušť světa - Atacamu.

Rally, jejíž celkové délka přesahuje devět tisíc kilometrů s převýšením 4 760 metrů, startuje 1. ledna 2010 v Buenos Aires.

Pětadvacetiletý právník Viktor Chytka přitom nepojede Dakar poprvé. Na začátku letošního roku úspěšně absolvoval uplynulý ročník ve společné posádce s Jiřím Janečkem. Dobře tedy ví, co jej čeká a že to bude velmi náročných šestnáct dnů, při nichž si nejednou sáhne na dno svých sil. Že se ale na Dakar vrátí, věděl už při svém návratu z Argentiny. "Obávám se, že jsem se nakazil virem Dakar, proti kterému neexistuje vakcína," přiznal krátce po absolvování letošního Dakaru Viktor Chytka.

A s tímto cílem také probíhala letošní příprava obou členů posádky. "Snažili jsme se využít co nejvíce příležitostí k otestování techniky a nasbírání zkušeností, proto jsme jezdili všechny možné závody a soutěže středoevropské zóny, zařadili jsme i dakarskou soutěž v pouštích Kazachstánu a Turkmenistánu Silk Way včetně tréninku na Sahaře," říká Viktor Chytka, který tak během letošní sezony najel více než deset tisíc ostrých kilometrů v soutěžích. "Běžně najezdíme tak třetinu," srovnává jezdec, který si letos dojel i pro titul mistra republiky ve své skupině Cross Country Rallye.

Přesto si na Dakaru neklade přehnané cíle. "Je potřeba si uvědomit, že vždycky je mnohem těžší něco obhájit než to vybojovat. Zůstávám proto nohama na zemi a pokud se nám opět podaří závod dojet, bude to velký úspěch. Obávám se totiž, že by to nemuselo vyjít, vloni měli jsme hodně štěstí, letos bude navíc terén těžší, protože přibylo pouštních etap. Na druhou stranu budeme mít kvalitnější technickou podporu v podobě doprovodného kamionu, který pojede celou trasu za námi a poveze nám náhradní díly," pokračuje Chytka.

Viktor přitom i tentokrát usedne do sériového vozu Toyota 120 LC, a to za Czech Dakar Teamm, za jehož zrodem stojí otec Viktora a člen jeho týmu Marek Chytka, Jiří Janeček a Marek Spáčil. Se startovním číslem 373 si ovšem oproti loňsku polepšil o sto pozic. "Soutěžní a doprovodné vozy byly už 26. listopadu předány na loď ve francouzském přístavu Le Havre. Celý Czech Dakar Team, pod jehož křídly odstartují dvě Tatry, dvě Toyoty, tři motocykly a jedna čtyřkolka, se do Argentiny přesune 26. prosince," informoval Marek Chytka.

Petr Šulák si na Dakaru odbude svou premiéru, a to ve společné posádce Vinland teamu s Peterem Mikulou ve stejném voze jako Viktor Chytka - v Toyotě 120 LC. "Peter Mikula mě oslovil, zda bych s ním nechtěl jet. Rozmýšlel jsem se asi sekundu. Taková nabídka se neodmítá. V tom okamžiku jsem si připadal, jako by mě někdo hodil do snu," netajil své nadšení Petr Šulák.

Také on si ale uvědomuje, že to nebude procházka růžovým sadem. "Tuším, co nás tam asi čeká, ale i to je tak polovina skutečnosti. Proto budeme opravdu rádi, když dojedeme," naznačil své ambice. Přesto má tato posádka drobnou výhodu v porovnání s Viktorem Chytkou a jeho kolegou Jirkou Janečkem. "Protože máme pronajaté auto, připravovali nám jej profesionálové. Takže nám odpadla poměrně velká starost. My jsme ho pak jen otestovali a doladili podvozek, pneumatiky a další drobnosti," řekl.

MEDIAFAX