Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2007 Drobná závada na řazení zpozdila Aleše Lopraise

Drobná závada na řazení zpozdila Aleše Lopraise

Hodnocení uživatelů: / 11
NejhoršíNejlepší 
ImageDnešní 4. etapa znamenala dosud nejdelší speciální test ve vyprahlé marocké krajině. Trasa speciálky byla rychlá a zejména velmi prašná. Slabý vítr byl i příčinou toho, že prach velmi pomalu mizel a kvůli zhoršené viditelnosti šlo jen obtížně předjíždět.

Aleš Loprais vystartoval do etapy jako šestý v pořadí a přibližně první třetinu si dokázal svou pozici udržovat. Poté však přišla málo vídaná závada v podobě prasklé kulisy řízení, tedy prvku, který byl pro letošní Dakar překonstruován. Improvizovaná oprava znamenala pád v pořadí a zabrala cca 35 minut, během níž se před Aleše dostala kompletní holandská konkurence.

„Je to opravdu smůla, protože se nám jelo výborně. Ale není všemu konec a v celkovém pořadí jsme jen na skok od čtvrté příčky. Závadu jsme odstranili na trase a kluci se na to podívali i v bivaku a všechno je už v pořádku. Musím říci, že tahle Tatra je opravdu vynikající i v technických pasážích Má výborné jízdní vlastnosti. Ale například Ginafy nám hodě dávají na rovinkách díky mamutímu výkonu, zrychlení mají opravdu brutální. Pak jsme se museli přes ně prodírat dopředu. Holanďané jsou letos velmi nadupaní a motivovaní a bohužel musím konstatovat, že jdou mnohdy až za hranici běžné závodnické slušnosti, zejména v bezohlednosti a blokování rychlejších soupeřů. Jejich jezdcům ale, zdá se, chybí větší grif při přejezdu měkkých písečných pasáží, a na to se dá sázet,“ shrnul dojmy z etapy Aleš Loprais.

Image

Navíc při velkých otřesech praskla zadní palivová nádrž, jejíž obsah Petr Gilar ještě během etapy přečerpal do hlavních nádrží. Oprava je naplánována na bivak před etapou do Zoueratu, protože rezerva paliva bude v dlouhých pouštních etapách potřeba.

Večer mechanici pečlivě všechno zkontrolovali a také ještě upravili roh kabiny, který byl pomuchlaný po kolizi z první etapy.

Závodu suverénně dominuje ruský „car“ Čagin, který ve vyhecovaném souboji zvyšuje postupně náskok před Staceym a mladým de Royem, jehož tým nám dnes večer v bivaku dělá sousedy. Dnešek znamenal citelné ztráty pro některé z Holanďanů. Dvojka od Staceyho Jacquot ztratil přes tři hodiny a přišel o velmi lichotivé čtvrté místo. Dvojka Bekxe Van Vliet byl podobný případ, stejně jak Rob Vink s Ginafem. Ve včerejším bivaku pracoval kompletní tým Ginafu dlouho do noci na opravách zavěšení kol, které bylo nutno kompletně rozebrat a vyměnit.

Jiří Vintr
Loprais Tatra Team
Ouarzazate

Světlo modeluje

(Všechny články v kategorii Telefonica-Dakar 2003)

(Všechny články v kategorii Telefonica-Dakar 2004)

(Všechny články v kategorii Telefonica-Dakar 2005)

(Všechny články v kategorii Euromilhões-Dakar 2006)

(Videa z Telefonica - Dakar 2003)

Hlavním partnerem portálu Dakar.cz je obchodní dům Hocker.cz

Kuchyňské dozy

Zippo zapalovače klasika on-line Karnevalové kostýmy a masky pro karneval | Svítidla a osvětlení