Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Konec dobrý, všechno dobré.

Konec dobrý, všechno dobré.

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Osmá etapa druhého ročníku Silk Way Rally zavedla startovní pole z Maykopu do Soči. Motory nakonec definitivně ztichly ve městě Krasnaya Polyana, epicentru Zimních olympijských her 2014.

Po dvěstětřiceti kilometrech spojovací etapy čekalo na závodní posádky závěrečných šestnáct ostrých kilometrů zakončených stodevětadvaceti kilometrovým přejezdem do Parc fermé. Posádka Vinland Dakar Teamu Petr Mikula a Ivan Novák chtěla po náročném průběhu předchozích etap dojet do cíle, což se nakonec s pikantní zápletkou podařilo. Takové štěstí bohužel neměl Ukrajinec Novitsky, pro kterého rallye skončila právě v samém závěru rallye. Šestadvacáté místo v etapě nebylo vzhledem k malým rozestupům vůbec důležité, celkovou sedmnáctou příčku však lze vzhledem k sérii technických problémů považovat za úspěch.

Technické problémy české Toyoty z předchozích etap vygradovaly čtyřicet metrů před cílem. Po průjezdu posledním brodem se ze zadní části Toyoty ozval hrozivý zvuk. Rychlá obhlídka přinesla poznání, že se rozletěl zadní diferenciál. "Zadek byl pryč, ale auto bylo schopno jízdy a tak jsme pokračovali na předek," popisuje krizovou situaci Petr Mikula. "Nevěděli jsme jako dlouho auto vydrží, tak jsme jeli nejdříve 20 km/h, ale při vědomí že nás čeká ještě stotřicet kilometrů jsme postupně zrychlovali. Připadal jsem si jako když jedu vlakem a to po hodně hrbolatých kolejích." Nakonec se dobrá věc podařila a Mikula s Novákem dovezli pochroumanou Toyotu do Parc fermé.

"Máme radost, že se nám podařilo dojet až do cíle," potvrzoval Petr Mikula během spojovací etapy do Krasnej Polyany, kde se uskutečnil závěrečný slavnostní ceremoniál. "Silk Way jsme pojali jako přípravu na slavnou dakarskou rallye a v tomto ohledu jsme více než spokojení. Sice jsme se potýkali s technickými problémy, nicméně s tím jsme tak trochu počítali. Nedokáži si představit lepší způsob, jak otestovat nové auto, které připravujeme na Dakar."

V cíli se radoval i navigátor Ivan Novák: "Jet Silk Way bylo skvělé a jsem rád, že jsme to jako tým zvládli. Obstáli jsme i navigačně, což považuji rovněž za důležité. Několikrát jsme museli sáhnout hodně hluboko do rezervoáru svých sil, ale dokud auto jede, tak je kde brát."

Závodní posádka se v neděli vrací domů, aby se hned v pondělí mohla zapojit do pracovního procesu a mohla pokračovat v přípravách na slavný Dakar.

Ladislav Lála