Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Kvalitní výkon v 7. etapě znamená návrat na 4. místo.

Kvalitní výkon v 7. etapě znamená návrat na 4. místo.

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Aleš Loprais obsadil v 7. etapě druhé místo za vítězným Čaginem, ale především dokázal najet půl hodiny na Franze Echtera a dostat se před něj v celkovém pořadí Silk Way Rally.

Před sedmou etapou nebylo ještě nic rozhodnuto a pořadatelé nakonec neměnili pořadí předešlého dne avizovaným vyškrtnutím problematických úseků, kde řada elitních posádek ztrácela stopu a dostávala se do navigačních obtíží. Etapu prolétl nejrychleji Čagin, který nedal ostatním moc šancí, Kabirov nakonec dojel za druhým Alešem Lopraisem a zápasil s menšími problémy dohušťovacího systému, zatímco Nikolajev kontroloval svou pozici ze 3. místa. Podstatné je však to, že Aleš Loprais dokázal vrátit Franzi Echterovi časovou ztrátu z předešlé etapy a v přetahované o 4. místo, která pokračuje od začátku závodu, tahá před poslední krátkou etapou opět za delší konec. Poraženým dne jsou Němci – Franz Echter skončil až devátý a Matthias Behringer, včera čtvrtý, přišel o senzační sedmou pozici, pro oba to znamenalo opětovný pokles v celkovém pořadí.

„Dnes jsme jeli opravdovou hranu a je skvělé, že se den obešel bez technických nebo navigačních problémů. I Čagin nás v cíli přišel pochválit. Trasa byla opět rychlá a místy neuvěřitelně rozbitá. Sice z toho není umístění na pódiu, ale co jsme chtěli především otestovat, tedy nový vůz, se nám povedlo, fungoval na jedničku po celou rallye. Rusové projeli celou soutěž bez problémů, a to rozhodlo, byli skvěle připraveni a zaslouží uznání. Za daných okolností je to pro nás moc pěkný výsledek, i když ještě nejsme v cíli, ale přece jen, raději mám brambory strouhané na česneku než krájené na placky, co se věší kolem krku,“ poznamenal v cíli Aleš Loprais.

Soutěž Silk Way Rally tedy nabrala novou podobu a byla nad očekávání obtížná. „Jako prověrka na Dakar je to k nezaplacení, ale věřím, že Rusové chtějí tuhle rallye dotáhnout ještě mnohem výše. Po tom, co jsme tu zažili, mohu říct, že byla těžší než Dakar, s nesmírnou četností velikých děr a skoků, vše se navíc jelo v obrovském tempu, navigačně byla rallye skutečně mimořádně náročná, s mnoha změnami směru, a to vše pod velikých psychickým tlakem, uvážíme-li, jak Rusové doma jedou. Bylo to skutečně hodně těžké, ale i tak je škoda, že soutěž není delší,“ shrnul Aleš dále své dojmy.

Poslední etapa s jen 16kilometrovou speciálkou se zdá být rutinní záležitostí, ale pořadatelé ji slibují velmi zrádnou, kluzkou a technickou, s asi nejnižším rychlostním průměrem celé rallye. Cíl bude opravdu až v dějišti zimní olympiády, tedy v Krásné Poljaně u Soči. Už v Majkopu, v předposlední den, navštívil účastníky ruský premiér Vladimir Putin, který nad závodem převzal osobní zásštitu.

Jiří Vintr