Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye První Cross Country Rallye v Příbrami

První Cross Country Rallye v Příbrami

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image

Město Příbram se stalo dějištěm prvního ročníku Cross country rally. Závod, jehož iniciátorem se stal sám dlouholetý příbramský závodník Jiří Přibyl, byl prvním podnikem započítaným do českého mistrovství.

Miroslav Zapletal dokázal se svým dakarským navigátorem Tomášem Ouředníčkem zajet nejlepší čas, přestože jel pouze záložním vozem své stáje - Mitsubishi Pajero 3.2 DiD.

Nejúspěšnější vůz stáje, Mitsubishi L200, první Mitsubishi letošního Dakaru, je po nehodě v Itálii stále nepojízdné a mechanici týmu Offroadsport jej připravují pro další závod maďarského šampionátu.

Tratě příbramské rally byly poznamenány silným deštěm a tak Miroslav Zapletal zúročil své bohaté zkušenosti z offroadových maratonů.

Image

Soutěž už od prvního dne vykazovala známky toho, že je teprve ve svých počátcích, a že k tomu, aby se na Příbramsku vytvořila tradice Cross country rally obdobná té rallyové je třeba ještě mnoho a mnoho práce a zkušeností.

Na pomoc s prvním ročníkem nepřidalo ani počasí, které bylo po čas celého podniku monotonní záležitostí v podobě zatažené oblohy a neustávajícího deště a ani poněkud malá obsazenost startovního pole.

Pořadatelům však bezesporu patří velký dík za to, že se i přes nepříznivé faktory a stále rozvíjejícími se zkušenostmi a znalostmi Cross country rally, s touto soutěží nakonec vypořádali důstojně a tento podnik (teprve druhý na území ČR) proběhl.

Na start se postavilo 6 posádek v kategorii automobilů ( 4 v kategorii T1 a 2 v kategorii T2), 2 jezdci na quadech a 3 vyznavači jednostopých strojů. Po absolvování administrativních a technických přejímek se závodní peloton přesunul do 40 km vzdálených Sedlčan, kde byl na programu úvodní prolog. Ten se nakonec kvůli nepřízni počasí a nedostatečnému lékařskému zabezpečení neuskutečnil a pořadí bylo určeno na večerním briefingu.

V sobotu ráno se všichni jezdci probudili znovu do deštivého dne, kdy maximální teploty dosahovaly někam k 8°C. Největšími favority byli bezesporu domácí Jiří Přibyl, který se velkou měrou zasloužil o uskutečnění závodu a Miroslav Zapletal, který je favoritem snad na každém závodě, na kterém se objeví. Za nimi na trať vyrazil Zdeněk Pořízek, Viktor Chytka, Jiří Janeček a Petr Vaculík, kteří byli následováni quadisty a motorkáři. Pro účastníky byly přichystány dva měřené testy, které se měly jet 3X v jednom a 3x v druhém směru. Přes počáteční zdržení se ovšem odjelo pouze 10 selektivních sektorů. když poslední série v obráceném směru byla vynechána. Na tratích se střídaly lesní, polní, kamenité, asfaltové, či panelové cesty, proložené motokrosovými vložkami.

Od počátku se o vedení přetahoval Přibyl se Zapletalem, kdy se jejich časy lišily pouze o několik vteřin, na třetím místě se pohyboval Pořízek. Posádky jedoucí za OR-C tým okupovaly 4. a 5. místo, v pořadí Chytka - Janeček. Miroslav Zapletal postupně začal prokazovat své kvality a časový rozdíl mezi ním a Přibylem pomalu narůstal. Pořízek se Sýkorou jeli stále na místě třetím, na 4. místo se vyhoupl Jiří Janeček s Hankou Šablovou, neboť Viktor Chytka byl nucen vynechat dvě rychlostní zkoušky kvůli "banální" závadě, kdy se jeho vůz zastavil kvůli vypadlému konektrou odpojovače, a dostal tak penalizaci v řádech desítek minut, kterou bylo nereálné na krátkých příbramských vložkách stáhnout. Na paté místo se tak, avšak jen na chvíli, vyhoupl Pater Vaculík s Honzou Malým a to i přes to, že si na jednom ze sektorů vyzkoušeli, jaké je to viset v kabině vozu hlavou dolů. Tento karambol byl však jen krátkým zdržením a posádka a hlavně vůz byl schopen pokračovat dál v závodě.

Zapletal s Ouředníčkem si nakonec, se svým Mitsubishi Pajero, dojeli pro zasloužené prvenství, na druhém místě se umístil domácí Jiří Přibyl, jehož navigoval Jiří Kulštejn a na stupních vítězů jej doplnil Zdeněk Pořízek s Markem Sýkorou. Souboj posádek OR-C týmu nakonec vyzněl lépe pro Jiřího Janečka s Hankou Šablovou, kteří skončili na místě 4.(1.v kat. T2), až za nimi, na místě 5., nakonec dojel Viktor Chytka s Pavlem Vaculíkem a z bodů za 6. místo se mohl radovat Petr Vaculík s Honzou Malým, kteří nakonec vynechali poslední dva úseky kvůli poškozenému brzdiči.

První ročník příbramské Cross country rally je tedy za námi a pevně doufám, že to nebyl ročník poslední, naopak, že na Příbramsku se zrodí nová tradice cross country rally závodů.

Marian Chytka, Tomáš Ouředníček