Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye První informace o Silk Way Rally oznámeny

První informace o Silk Way Rally oznámeny

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image

Na tiskové konferenci v Paříži byly oznámeny kontury Silk Way Rally, nejvýznamnějšího podniku cross country v mezidakarském období, který proběhne v září 2009 ve střední Asii i za účasti Loprais Tatra Teamu.

Pořadatelé si přizvali A.S.O., aby zaštítila štědře dotovaný podnik po sportovní a organizační stránce a zařadila jej tak do programu Dakar Series. Rallye odstartuje krátkým, asi desetikilometrovým prologem v Kazani, hlavním městě Tatarstánu, 5. září. Cíl uvidí nejlepší ze závodníků 13. září v turkmenské metropoli Ašchabadu. Zajímavě je rozvrstvena trasa rallye co do typů povrchů. Úvodní část soutěže v Tatarstánu bude relativně rovinatá, hnaná po rychlých pistách. Střední, kazašská část může být zvlněná se spoustou kamenitých pasážích, podle pořadatelů připomínajících marocké hory. Lahůdkou by měly být závěrečné dvě etapy v dunách pouště Karakum, jež zaujímá 80% území Turkmenistánu. Právě duny by měly rozhodnout o vítězech a poražených.

Je zajímavé, že řada etapových měst už velkou dálkovou rallye po stopách Marca Pola na Hedvábné stezce hostila, některé už při první obnovené Rallye Paříž – Peking v roce 1992, třeba Bejneu, Novyj Uzeň nebo Darvařa. Turkmenbaši zase bylo etapovým městem následovníka Metgeovy soutěže už pod názvem Master Rallye.

Celkovou délku soutěže pořadatelé uvedli na 4500 kilometrů v devíti etapách. Speciální zkoušky mají dosahovat 3200 kilometrů, takže denní závodní porce dosáhne dakarských parametrů. Vždyť úvodní etapa obsahuje 400kilometrovou spojovačku. Další porce spojovaček v ostatních etapách jsou už podstatně kratší – i tím se bude Silk Way Rally lišit od loňské Transorientale, která měla trasu uspořádanou spíše naopak. Některé speciálky budou atakovat i hranici 600 kilometrů.

„Ano, porce speciálek budou ideální platformou pro kvalitní a vyčerpávající trénink na Dakar 2010. Silk Way splňuje naše představy o kvalitním závodním podniku střední délky, která je dostatečná pro to, abychom otestovali před Dakarem skutečnou výdrž našich vozidel, což nám závody v kontinentální Evropě svou kompaktní trasou neumožní,“ poznamenal k propozicím soutěže Aleš Loprais. „Samozřejmě se již nyní velmi těšíme a usilovně pracujeme na repasi resp. přestavbě závodních speciálů, abychom v září byli plně připraveni. Trasa vypadá slibně, zejména na duny pouště Karakum jsem zvlášť zvědavý.“

Dodejme, že pořadatelé nabídli víc než atraktivní sazby startovného a dalších benefitů díky štědrým dotacím národních vlád a turkmenského plynárenského podniku, jež je hlavním partnerem soutěže. Silk Way Rally je vypsána pro kategorie automobilů a kamionů. V obou kategoriích, zejména však mezi těžkou vozbou, se očekává dosud málo vídaná konkurence se skladbou nejlepších západoevropských týmů proti mnohavozové „sborné“ ruského Kamazu, jenž je hlavním reprezentantem motoristického sportu Tatarstánu, tedy startovní země.

Jiří Vintr, Loprais Tatra Team