Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye OffRoad centrum na Pax rallye

OffRoad centrum na Pax rallye

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Portugalská rally se stala součástí dakarské série, která se letos nahradila zrušenou dakarskou rally. Na tuto soutěž se pod hlavičkou pražského Off road centra vydal taky Viktor Chytka . V posádce s Lukášem Vacovským startovali s Toyotou LC 80 ve skupině speciálně upravených terénních vozů.

Soutěž byla zajímavá nejen exotickým prostředím, ale především délkou a účastí tří továrních týmů. Mitsubishi, Volkswagn a BMW, prostřednictvím X-Raidu postavili na start soutěže celkem deset vozů. Celkem se sešlo na startu na sto soutěžících, aby absolvovali 1 500 km dlouhou trať v pěti etapách. Silně mediálně podporovaná akce byla dobře zorganizována, na převážně šotolinových , kamenitých a písečných cestách, na kterých se po celou dobu soutěže silně prášilo. Trasa vedla z Lisabonu cca 500 km na sever a posléze minouc Lisabon, na jih do Portimaa, letoviska na břehu Atlanského oceánu, kde končila. Zvláště náročné byly závěrečné kilometry soutěže, které vedly horskými , úzkými silničkami nad bezednými propastmi. Vše patřičně zabaleno do neproniknutelného prachu , jehož neprůhlednost byly umocněna slunečními paprsky.

V době, kdy v naší republice hrozily sněhové přeháňky , však v Portugalsku vládlo přesvědčivé letní počasí s teplotami nad 30 stupňů. To mělo patrně za následek rozsáhlý lesní požár na trase soutěže. Stalo se tak v závěrečné etapě, které byla z tohoto důvodu zkrácena o třicet kilometrů.

Image

Posádka Toyoty přijela na tuto soutěž především sbírat zkušenosti před Dakarskou rally 2009, která se pojede premiérově v Argentině a Chile. Důležité bylo dojet do cíle bez jakékoliv újmy a natrénovat univerzálnost posádky.

Tři etapy se bez problémů drželi Češi na průběžné sedmnácté pozici. Ve čtvrté etapě sjeli do podmáčeného pole, kde ztratili asi 16 minut. V průběžné klasifikaci to znamenalo propad o pět míst. Do poslední, po požáru zkrácené etapy nastupovali s touhou návratu na vydobyté pozice. To se nakonec povedlo, když bez jakéhokoli poškození vozu projeli poslední etapu celkově patnáctí. V celkovém součtu to znamenalo 17. pozici absolutně a ve své kategorii diesel, osmí těsně za továrními týmy.

Rally vyhrál Stefan Peterhansel (Mitsubishi), druhý byl Carlos Sainz (VW Touareg) a třetí Luc Alphand (Mitsubishi). Devátý skončil Miroslav Zapletal a Tomášem Ouředníčkem (Mitsubishi Strakar) a na 26. pozici dojela další posádka ORC Praha Jiří Janeček – Jiří Wolf.

Marek Chytka