Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Do Evropy pro mistrovské body.

Do Evropy pro mistrovské body.

Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Image V pátek a v sobotu (16. - 17.5.2008) se uskuteční první díl Mistrovství ČR v cross country rally2008, kterým je 12. ročník polské soutěže Rajd Halda jedoucí se ve Walbrzychu nedaleko českých hranic . Na start se postaví také posádka týmu Rally-raid.eu - Viktor Chytka a Pavel Vaculík.

V letošním roce se tato posádka zúčastní celého českého mistrovského seriálu, který je rozprostřen po celé střední Evropě. „ Letošní mistrovství ČR se jede celkem ve čtyřech evropských zemích, navštívíme Polsko, dvakrát Slovensko, dva závody odjedeme v České republice a jeden závod bychom měli absolvovat v Maďarsku. No a první závod se jede tento víkend právě v Polsku“, říká Viktor. Díky zrušení letošniho Dakaru z důvodu teroristické hrozby na africkém kontinentu a vypsání náhradního závodu, který se konal v Maďarsku, se ještě nedávno nevědělo, jak bude letošní český kalendář vypadat. Vzhledem k termínovým posunům a následným kolizím ve všech okolních národních mistrovstvích to vypadalo, že první polský závod bude slabě obsazen. Na poslední chvíli však došlo ke zrušení další Maďarské soutěže a některé posádky, které měly startovat v Maďarsku, tak zřejmě přijedou do Polska. „Vypadá to na velmi dobře obsazenou soutěž. Zatím jsou přihlášeny všechny nejlepší české posádky a ty nejlepší vozy jaké jsou v Evropě k dispozici. Naše Mitsubishi Pajero je jen ve sk.T2 (produkční vozy) a má proti speciálům sk.T1 určitý výkonový handicap, ale i přesto bychom rádi bojovali o co nejvyšší příčky v absolutním pořadí a určitě o vítězství v T2 .“ dodává Viktor.

Soutěž v Polsku je novinkou pro všechny. „Co nás čeká v Polsku, to nikdo neví. Rajd Halda je sice už 12.ročníkem soutěže, ale dosud se jezdil jen jako off-roadový závod. Poté, co vloni několik polských posádek navštívilo některé cc rally u nás a na Slovensku, rozhodli se Poláci jeden tento závod uspořádat jako cross country rally.“ říká k následujícímu závodu spolujezdec Pavel Vaculík. „ Doufáme jen, že to dopadne lépe než loňská Fryštácká skalka, kde se pořadatelé také pokusili o přerod na cross country, ale výsledek byl katastrofální. Ale polští organizátoři se o podobě a podmínkách radili s českou CCR komisí, kde jsou zastoupeni jak jezdci, tak pořadatelé, tak myslím, že by to mělo být fajn“.

Jaký je vlastně rozdíl mezi cross country rally a off-roadovým závodem? “No, off road je to čemu diváci říkají „brodění gazíků v bahně“ tzn. překonávání různě těžkých překážek autem. Cross country je klasická rychlostní rally na speciálních zkouškách (speciální zkouška = RZ) tak, jak ji známe třeba z Barum rally, s tím rozdílem, že místo osobních aut zde jezdí terénní vozy a tratě vedou, zjednodušeně řečeno, středně těžkým terénem po polních, lesních a šotolinových cestách“ dodává Pavel

Pavel Vaculík