Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Aleš Loprais si po 6. etapě CER upevnil pódiové umístění

Aleš Loprais si po 6. etapě CER upevnil pódiové umístění

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image I v páteční etapě Středoevropské rallye obsadil Aleš Loprais 2. místo za suverénně kralujícím Hansem Staceym, a to se ztrátou 6:48 minuty. Přestože znovu porazil průběžně druhého Van Ginkela, zůstává i nadále na třetím místě absolutně.

Šestá etapa Středoevropské rallye se té předešlé podobala jako vejce vejci. Jela se na stejné trase, jen proschlé celodenním sluníčkem, takže i když Alešova posádka zajela dnes lepší čas než včera, pozice se nezměnila, zrychlili totiž všichni. Aleš startoval do etapy z 2. pozice a nezaznamenal žádný předjížděcí manévr. Holanďan Van Ginkel, s nímž Aleš sváděl urputnou bitvu do posledních metrů už při posledním Dakaru, zajel v etapě třetí čas, jen minutu za Alešovým, takže si svoji stříbrnou pozici dál bezpečně hájí. Ostatní soupeři všichni ztratili další cenné minuty, takže boj o čelo závodu se i v poslední, sedmé etapě bude odbývat primárně mezi trojicí Stacey, Van Ginkel, Loprais.

"Etapa proběhla naprosto v pohodě, žádné krizové situace, krkolomná předjíždění ani navigační potíže jsme nezaznamenali. Ve druhé polovině nám však přestaly těsnit přední tlumiče, a tím se postupně zhoršovaly jízdní vlastnosti vozu. Navíc se nám přidírala brzda na pravém předním kole, takže večer ještě bude co dělat. Na časovém odstupu za Staceym, který jede skutečně skvěle, se to pak projevilo větším rozdílem než včera," zhodnotil průběh etapy Aleš Loprais.

Po návratu do bivaku se slova chopili mechanici a celou sadu předních tlumičů vyměnili i hydraulickými dorazy. Znovu nutno poznamenat, jak intenzivní styl závodění špička kamionů na Středoevropské rallye provozuje. Na Dakaru tlumiče standardně drží celou první polovinu závodu a poté se mění jen preventivně.

Rallyový charakter soutěže se projevuje v klasické preventivní výměně některých komponent v bezchybně fungující servisní zóně, jež se nachází v těsném sousedství závodní trati. V den, kdy musel celý tým krizově řešit výměnu předního hnacího hřídele, byla ještě večer po dojetí speciálky vyměněna i hřídel pravá, preventivně. Stejně tak tým přistoupil k výměně kompletního brzdového obložení, když na jednom kole už byly třecí segmenty spálené. "Na Dakaru brzdy vydrží zpravidla celý závod, ale jde o individuální záležitost daný primárně jezdeckým stylem každého pilota," poznamenal při výměně Karel Loprais. Mechanici na výměně strávili přes tři hodiny a ještě ráno místo snídaně Aleš Loprais s Milanem Holáněm proháněli Tatru okolo bivaku, aby si obložení patřičně "sedlo".

Podvečerní sekce byla pro kamiony opět zrušena. Sobotní závodní program je totožný s tím pátečním, jen se startuje o půl hodiny dříve, aby se celý konvoj stihl přesunout k závěrečnému vyhlášení do nedalekého Balatonfüredu. Když konec, tak po dakarsku, tedy u jezera…

Loprais Tatra Team