Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Černá série pokračuje – Por Las Pampas rally zrušená!

Černá série pokračuje – Por Las Pampas rally zrušená!

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image OTTA, pořádající agentura Por Las Pampas Rallye v Argentíně, ohlásila zrušení letošního ročníku. Důvodem je odstoupení generálního sponzora a s tím spojené finanční problémy rallye. Toto lakonické konstatování v sobě skrývá problémy, za kterými je třeba hledat nešťastné rozhodnutí FIA.

Předpis FIA o konání Světového Poháru Cross Country Rallye (WC CCR) obsahoval totiž letos, stejně jako loni, pravidlo účasti na minimálně jednom závodě na každém kontinentu. A jen posádky, které toto pravidlo dodrží, můžou bojovat o celkové umístění v poháru WC CCR. Toto ustanovení mělo za cíl přilákat posádky i na takové soutěže, které by za jiných okolností vynechaly.

V minulém roce bylo v kalendáři FIA 5 soutěží. Dvě na území Afiky a po jedné v Evropě a v Asii a Jižní Americe. Ve snaze vyhovět této podmínce, v dubnu 2007, oznámily tovární týmy Mitsubishi a Volkswagenu svou účast na loňském ročníku Por Las Pampas Rallye. Počítalo se, že stejnou pozici zaujmou i BMW a Nissan. V květnu 2007 však FIA tuto podmínku zrušila a spolu s tím i pravidlo o nasazení minimálně dvou vozidel do závodu.

Image

A tak se v Argentíně stalo, že namísto avizované účasti se objevilo na startu jedinné tovární Mitsubishi s posádkou Luc Alphand - Gilles Picard proti kterému se postavili Pablo Nobre - Filipe Palmeiro na BMW z Brazílie na BMW X3. Největší zastoupení tak měl v soutěži team Bat Racing se dvěmi buginami, které působí v jihoafrickém South Africa Off-Road Racing šampionátu.

Nečekaná změna ze strany FIA tedy nepotěšila jihoamerického organizátora ani jeho partnery. Mezi nimi měl na konání Por Las Pampas rallye čilan Andreas Decader. Rozhodnutím FIA tak přišla rallye o účastníky ze zámoří, díky kterým se zvyšovala její atraktivita a mediální zájem o ni. Zmiňovaný Andreas Decader navíc přišel i o možnost se osobně účastnit rallye, neboť neprošel technickou přejímkou se svým Mitsubishi a závod mu tak byl zapovězen, paradoxně s tím samým vozem, se kterým se předešlého ročníku zůčastnil. To byla tedy poslední kapka a Decader tedy definitivně opustil myšlenku pořádání rallye pod záštitou FIA. Jeho nástupci tak jediné co udělali bylo, že požádali FIA i FIM o vyřazení Por Las Pampas Rallye z letošního kalendáře WC CCR.

Tímto se tedy dostal samotný Světový pohár do ohrožení neboť počet jeho soutěží se smrsknul na pouhé tři a to Optic 2000 v Tunisu, kde mu navíc konkuruje stejným termínem Středoevropská Rallye, Rallye Vodafone Transiberico a UAE Desert Challenge.

Situaci se snaží zachránit Argentinská automobilová asociace (ACA), která uvažuje o pořádání vlastní soutěže ve stejném termínu jako Por Las Pampas Rallye. Ta by měla tuto nahradit i v kalendáři WC CCR. Komise FIA však opět nečekaně a nesmyslně přichází s ustanovením, které znovu a znovu vyvolává pochybnosti o dobrých úmyslech jejích členů s Cross Country Rallye jako takovou. Podle posledních informací na únorovém zasedání FIA znovu potvrdili vypuštění podmínky účasti WC CCR na čtyřech kontinentech, čímž se Argentina znovu stane nepovinnou a snaha ACA tak může vyjít uplně vniveč.

Michal Kostka
Tomáš Uruba, Dakar.cz