Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Baja Italia 2008

Baja Italia 2008

Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Image Původní prognózy o nevelké, resp. méně zajímavé účasti na Italian Baja 2008 se podle oficiálního seznamu přihlášených posádek naštěstí nepotvrdily a jak je ze seznamu zřejmé, je se opět na co těšit. Mezi první čtyřkou startujících s prioritou FIA jsou Gadasin, Al-Attyiah, Blazquez a Rodriguez.

Následuje skupinka osmi Italů s národními prioritami, kteří pojedou převážně s Pajera nebo Suzuki. Dále pak minimálně patnáctka evropských špičkových CCR jezdců, mezi které patří belgičan Henrard, maďarský mistr Kis, portugalec Sousa, trojka rychlých rusů ve složení Novitskiy, Misikov, Berkut, nebo další výborní maďaři jako Szalay, Palik, či polák Komornicki.
Zajímavostí je bezesporu česká posádka startující s maďarskou licencí, tedy dakaristé Zapletal s Janáčkem, resp. vozidlo se kterým jsou přihlášeni. Nejedná se totiž ani o jeden z vozů (Mitsubishi Pajero nebo Mitsubishi L200 Strakar), s nimž se pravidelně účastní světových či evropských závodů, ale o BMW X5.
Zapletal se totiž nechal slyšet, že by nerad poškodil v kamenitém terénu ve spojení s množstvím vody,která loni naplnila jinak vyschlé řečiště v podhůří Italských Alp své L200, se kterým se na konci dubna chystá na první závod dakarské série do Maďarska a které navíc ještě nedorazilo z předcházejícího závodu evropské série, který se konal v půli února v Saudské Arábii.
Vzhledem k jeho snaze o zisk co největšího přídělu bodů a velmi silné konkurenci, tak český mistr podnikl další velmi zajímavý krok.
Vůz BMW X5CC je poslední evolucí tohoto modelu z dílen X-raidu a tak již používá mnoho shodných komponentů se současnou X3CC(Nasser Saleh Al-Attiyah). Hlavním shodným prvkem jsou tlumiče Reiger racing poslední specifikace, dále přepracované brzdy, větší diferenciály X-trac a mnoho dalších zajímavých technických fines. Shodným prvkem a asi i nejpodstatnějším je poslední model továrního motoru – vznětového přeplňovaného třílitru s bi-turbem o výkonu 286 koní a s točivým momentem 625 Nm. již při 2000 ot/min.

Image

Další českou, resp. česko-slovenskou posádku bude tvořit druhý člen OFFROAD SPORT CZ Teamu Zdeněk Pořízek s Markem Sýkorou, tradičně s Pajerem DiD. Právě Zdeněk Pořízek se velkou měrou podílel na tom, že Mirek Zapletal absolvuje Italskou Baju za volantem X5CC a tak není vyloučeno, že právě Zdeňka v budoucnu budeme vídat za volantem zmíněného BMW již v barvách OffROADSPORT CZ týmu. Poprvé by si jej měl vyzkoušet na konci měsíce v dalším díle Mistrovství Maďarska, naostro pak při Central Europe Rally 08, která se bude startovat 19. dubna z Budapešti a je prvním dílem Dakar series, kterou pořádá A.S.O.

Mezi přihlášenými v Itálii však chybí třetí posádka OFFROAD SPORT CZ Teamu Procházka-Nemajer, která loni kvůli technickým problémům nesjela ani ze startovní rampy. Zda je tato, jistě nemilá, vzpomínka důvodem absence na letošním italském závodu zatím není jasné.

Již tradičně na seznamu nechybí ani Josef Kakrda, který se loni také moc nesvezl, poté co svoje Isuzu Vehicross "zaparkoval" v jednom z odvodňovacích kanálů lemujících trať. I on by letos jistě rád napravil své loňské vystoupení.

Viktor Chytka