Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Startovní ceremoniál a prolog Hail Baja

Startovní ceremoniál a prolog Hail Baja

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Včerejší administrativní a technické přejímky se nesly v řekněme „arabském“ duchu. Ne, že by něco nefungovalo, ale všudypřítomný chaos a až přehnaná „pompéznost“ akce je v mnoha případech úsměvná a člověk to musí brát s klidem. Již od přejímek jsou všude kamery a fotografové a zájem médií se dá přirovnat k zájmu o WRC či Formuli 1.

Kontejner s autem nám přišel až v devět ráno, ale bez problémů jsme stačili připravit auto, polepit a odjet z hlavního střediska závodu do asi 18 km vzdáleného Mitsubishi servisu, kde probíhaly technické přejímky.

Město Hail se nachází uprostřed v severní části Saudské Arábie a protože jsme v nadmořské výšce nad 1000 m n.m. není zde po ránu a k večeru až takové horko,ale přes den se teploty vyšplhaly až ke třiceti stupňům.

Nakonec tedy přejímkami zdárně prošlo 46 vozů. Ve startovní listině bohužel bude chybět Šejk Hamad Al-Thani, kterému nestihli mechanici připravit zodpovědně jeho vůz a tak bude jen mezi diváky.

Dnes ráno máme za sebou již prohlídku trati prologu, který se nachází nedaleko Sportovního centra Prince Sultana a který určí pořadí do následující zítřejší etapy. Jeho start je plánován na 15:30h místního času.

Image

Prolog byl dle očekávání celonárodní událostí na kterou přiletěl samotný princ Saudské Arábie Saud Bin Abdul Mosen Bin Abdul Aziz. Jeho účast znamenala též tisíce diváků podél trati a asi stejný počet vojáků a policistů hlídajících jeho bezpečnost. Po startovním ceremoniálu jsme konečně začali závodit, i když to bylo jen 2,2 km.

Jelo se na rovné planině a trať byla namotána tak, že jsme si vlastními průjezdy zatáček celkem bez problémů prášili do následujících rovinek. :-)

Navíc jsme startovali z 12 pozice a tak již byly v zatáčkách vyjeté koleje, které nás zpomalovaly. Nějak jsme to nakonec bez většího zaváhání zvládli a dojeli na celkovém třetím místě. Gadasin, který startoval na Nissanu Navara první zůstal tři vteřiny za námi. Před námi je tedy o osm vteřin Nasser Al-Attiyah na BMW X3, který startoval z druhé pozice a trochu diskutabilně Tonnie Van Deijne na Mitsubishi L200 EVO. Dle časomíry jel ještě o další tři vteřiny rychleji než tovární BMW, ale dle mnohých diváků a novinářů si trať o jednu celou otočku zkrátil. Nicméně uvidíme, jestli jej stihne nějaký postih, neboť dnes se ještě nejelo dle itineráře a v tuto chvíli stále figuruje na vedoucí pozici.

I tak jsme se startovní pozicí do následujícího dne spokojeni a věříme, že se bude rozhodovat teprve na zítřejší, 300 km dlouhé rychlostní zkoušce.

Míla Janáček