Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye „První start na Baja GB + první start s novým vozem = první vítězství

„První start na Baja GB + první start s novým vozem = první vítězství

Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Image

„První start na Baja GB + první start s novým vozem = první vítězství v evropském poháru Baja pro posádku Zapletal - Janáček. Třetí podnik mezinárodního šampionátu Cross country rallye – Evropského poháru Baja přinesl první historické vítězství pro české, a zároveň maďarské barvy!

Posádka Zapletal – Janáček totiž jezdí s maďarskými mezinárodními licencemi, ale za český tým OffROADSPORT CZ.
Od prvních rychlostek bylo vidět, že v novém továrním Mitsubishi L200 i posádce je velký potenciál a po pátečním seznamovacím prologu, hned v sobotu ráno druhou RZ Mirek Zapletal vyhrál, ikdyž pár kilometrů před cílem se objevil technický problém v podobě klouzající spojky.
Tovární Mitsubishi nemá rádo vodu a ihned po projetí dvou brodů před cílem RZ se to projevilo na karbonové spojce. Naneštěstí ve Walesu celý víkend pršelo a tak se tým potýkal s touto závadou prakticky v každé rychlostní zkoušce.

I přesto ještě v sobotu Mirek vyhrál čtvrtou RZ a byl po sobotě na druhém místě absolutního pořadí. Vedl loňský mistr Evropy Marc Blazquez. Za naší posádkou byl s odstupem sedmi minut ruský šampión Boris Gadasin, vítěz letoší Italian Baja. Zdeněk Pořízek s Přemkem Korejzem byl po sobotě na skvělém devátém místě a na čtvrtém v dieselech.
Hned v první nedělní rychlostce přestal Marcu Blazquezovi řadit jeho Nissan Pathfinder a tak se dostala posádka Zapletal – Janáček do průběžného vedení závodu. Přestože všechny nedělní RZ vyhrál Boris Gadasin, Mirek Zapletal si podržel druhá místa a celkově zvítězil s náskokem téměř tří minut. Za Gadasinem pak zela velká časová díra a na třetím místě se nakonec objevil Hamad Al-thani z Quasaru, který jel na Mitsubishi Pajeru Di-D. Vyhrál tak třídu T1 diesel. Zdeněk Pořízek se postupně propracoval na sedmou pozici a poskočil na třetí místo v dieselech.

Image

Mirek ke svému premiérovému vítězství dodal: „…vůbec bych to nečekal, po úvodních problémech se spojkou bych na vítězství nevsadil ani korunu! Stále se nám mlžilo, díky počasí, přední okno a trať byla po úvodním kole už pěkně rozbitá. Míla se měl se stěrkou na okno co ohánět, abych něco vůbec viděl a tak bych závod zařadil asi mezi ty nejnáročnější. S autem jsme se prakticky učili, ale nakonec to díky všem okolnostem klaplo na jedničku!“.
Náročné tratě ve Walesu tak prověřily nejen posádky, ale i techniku, která musela odolávat stálemu dešti a bahnu. Tým se teď rychle vrací domů do Dřevohostic, aby se oba vozy co nejlépe nachystali na následující víkend, kdy se jede Hungarian Baja v okolí Veszprému.

Míla Janáček

Konečné pořadí BAJA GB 2007
1. ZAPLETAL / JANÁČEK CZ/CZ Mitsubishi L200 5:42:50
2. GADASIN / MIRONENKO RU/RU Nissan Navara - 2:54
3. AL-THANI / SARYAN QA/QA Mitsubishi Pajero - 25:44
4. TERMENS / VILALTA E/E Mitsubishi Montero - 36:41
5. HOPKINS / TOROSYAN GB/GB Land Rover Discovery - 40:33
6. Van DEIJNE / ROSEGAAR NL/NL Mitsubishi L200 - 43:00
7. POŘÍZEK / KOREJZ CZ/CZ Mitsubishi Pajero - 51:15

www.dakar.cz