Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye MČR v cross country jako mezinárodní!!

MČR v cross country jako mezinárodní!!

Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Image Mezinárodní mistrovství České republiky v cross country rally v roce 2007 je sestaveno ze šesti soutěží jedoucích se na území Česka, Slovenska, a Maďarska. Původně plánovaná soutěž v Polsku prozatím do kalendáře zařazena nebyla, protože v termínu uzávěrky kalendáře FASu nebyla soutěž přihlášena pořadatelem jako mezinárodní.

Aby mistrovství mohlo být na FIA přihlášeno jako mezinárodní, musí být splněna podmínka , že jednotlivé soutěže jsou zapsány u FIA minimálně jako volný mezinárodní podnik. O zahájení organizace soutěže cross country rally v Polsku se v únoru bude dál jednat. Bohemian baja (původně plánovaná již v loňském roce), nebyla letos do kalendáře zařazena vůbec, neboť organizátorům nebyla potvrzena možnost použít bývalý vojenský prostor v blízkosti Ralska.

V praxi to při letošních soutěžích cross country znamená, že na přihlášce soutěžící vyznačí zájem bodovat do Českého mistrovství. Připsat body do MMČR po přihlášení do soutěže si může kterákoliv posádka z EU, která soutěž dokončí podle ZÚ. Dle nejnovějších informací požádali tři čeští jezdci o maďarskou licenci, tak aby mohli bodovat jak v maďarském (uzavřeném) mistrovství tak I v MMČR. Těmito jezdci jsou Procházka (Suzuki jimny), Pořízek (Mitsubishi Pajero) a Zapletal (Mitsubishi Pajero).Soutěžící s licencí FAS v AČR, musí mít otestován vůz v řádném testovacím termínu.

Image

Soutěže seriálu MMČR budou rozděleny podle délky selektivních úseků koeficienty. V případě, že nebude do seriálu zařazena soutěž v Polsku, zůstane Baja Slovakia hodnocena jako dvě jednotlivé soutěže s koeficientem 1 (každá etapa zvlášť). Jediná soutěž s koeficientem 2 bude v seriálu Hungarian baja. Soutěž v Budapešti, zařazená vloni do Českého mistrovství v seriálu letos nefiguruje, neboť v loňském roce se organizátorům nepodařilo tuto soutěž připravit a zorganizovat tak, aby mohla být do seriálu zařazena i letos. Organizátoři maďarského mistrovství cross country rally nám nabídli jiný podnik – v Rumunsku. Ten by nebyl jistě špatný, ale pro svou vzdálenost je nevhodný (náklady by mimořádně zatížily rozpočty českých posádek a nestanovily stejné možnosti na absolvování seriálu MMČR). Naší snahou společně se slovenskými organizátory proto bude pomoc Polákům připravit do budoucna Polskou baju, která by se měla konat v blízkosti Krakowa.

Startovní pořadí do letošních soutěží cross country rally v MMČR budou v pořadí - Zapletal, Přibyl (priorita ASN) a další ostatní v pořadí průběžného pořadí. Při účasti dalších jezdců z Evropy přijdou na řadu další jezdci s prioritami vysílající ASN. Před nimi by teoreticky mohli startovat držitelé priority FIA ( Šmakov, Blazquez, Sousa, Sýkora….)

Vypsané skupiny jsou T1, a T . Ve skupině T jsou zařazeny vozy T2 a TH. Skupina TH je českou a slovenskou specialitou, jejíž podmínky určují NSŘ. Podle účasti v jednotlivých skupinách je možno hodnotit soutěžící ve třídách, při minimální účasti 5 sutěžících. (Ve skupině podle obsahu , média agregátu). Na počátku historie cross country rally převažovaly na startu soutěží především vozy ve skupině TH. Dnes dominují tyto vozy především na Slovensku. V Česku zbyl v této kategorii Mirek Říš , Jarek Pešl a výjímečně startující Radim Sušeň.

V loňském roce nepřinášela televize žádné ohromující zpravodajství ze soutěží MMČR. Letos jsme proto zahájili jednání se zástupci firmy Mediasport (rally, autokross)o možnostech realizace zpravodajství z MMČR cross country rally v roce 2007.

Marek Chytka