Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye I po druhé etapě udržuje Aleš Loprais solidní 5. místo

I po druhé etapě udržuje Aleš Loprais solidní 5. místo

Image I druhé dějství Silk Way Rally znamenalo urputnou bitvu, v obou speciálkách skončil Aleš Loprais pátý a tato pozice mu patří i v celkovém pořadí. Druhá etapa ze Staré Russi do Vjazmy byla další bitvou na ostří nože.

Domácí „sborná“ za to znovu vzala a snažit se držet ruských jezdců znamenalo jet naplno, ale také velmi obezřetně. První etapu v mezinárodním závodě vyhrál domácí Eduard Nikolajev, s tím, že Čagin s Kabirovem mu skončili nalepení na zadní stěně kamionu. Rozdíly v celkovém pořadí jsou však zcela nepatrné, a tak byla druhá etapa spíše místem, kde šlo o to, neudělat zbytečnou chybu.

Potvrzují to i Alešova slova po dojezdu: „První část speciálky byla neskutečně technická, velmi podmáčená a blátivá, navíc se jela v lese. Velmi kluzký povrch znamenal velkou náročnost na dávkování tempa a přesnost průjezdů, protože pochopitelně nikdo nechtěl ztratit moc času, každá chyba ale mohla znamenat citelnou ztrátu. Druhý speciální úsek byl dlouhý jen 68 kilometrů, ale celý se jel na top speed po rovinkách, v táhlých zatáčkách, které se jely ve vysokém tempu powerslidem. I zde platilo, že čas byl drahý, ale chyba by byla mnohem dražší, kdyby kamion v takové rychlosti někde ‚zakopl‘ při nějakém bočním sunu. S Franzem Echterem, kterému jeho stroj jede skutečně skvěle, honíme domácí sbornou, ale je jich moc a jsou doma. Uvidíme, kdo vydrží nejdál, nasadili totiž pekelné tempo.“ Celkově zůstává Aleš pátý, ale vteřinové vzájemné odstupy s Echterem a Mardějevem v téhle fázi soutěže nemohou ještě nic znamenat.

Do etapy úspěšně odstartovaly i oba kamiony týmu de Rooy – Vilův stroj vizuálně nevypadá po extempore na boku z první etapy příliš poničen a Duisters dojel v etapě osmý. Vila Roca je však pouštním specialistou a jeho chvíle pravděpodobně teprve přijdou. Z tábora Loprais Tatra Teamu nezaznívají žádné nářky ohledně možných technických problémů, vůz funguje dobře a stejně tak i spolupráce závodní posádky. Znovu platí, že skutečný závod začne až čtvrtou etapou do Volgogradu, kdy už přijdou na řadu písky a později i duny Kalmikijské pouště. Teprve pouštní podmínky budou znamenat skutečné přeskupení sil s citelnými časovými rozestupy. V rychlostních etapách, jako byla ta druhá, totiž nelze mnoho času získat, zato však jde hodně ztratit.

Sledujte sestřihy Silk Way Rally na televizní stanici Eurosport, kanále Slovenské televize STV3.

Jiří Vintr