Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye Rallye Hedvábná stezka

Rallye Hedvábná stezka

Image

Dakar Series, série maratónských závodů cross-country typu, bude navzdory předpokladům pokračovat i v roce 2009. Silk Way Rally se uskuteční v termínu 5.- 13. září.

Závod, původně známý jako Trofej tří prezidentů, neboť nad jeho konáním převzali záštitu prezidenti Ruska Medveděv, Kazachstánu Nazarbajev, Turkmenistánu Berdymuhamedov (spolu s prezidentem Tatarstánu Šamijevem), se tedy opravdu uskuteční a bude vypsán jako součást kalendáře FIA v kategorii automobilů a kamionů. Motocykly na rallye soutěžit nebudou.

Rallye odstartuje 5. září z tatarské metropole Kazaně (ano, právě „rodná“ republika kamionů Kamaz, vyráběných v Naběrežných Čelnách, bude hostit úvodní část soutěže) a cíl bude mít po osmi etapách v turkmenském Ašchabadu. Celková délka je předpokládána na 4500 kilometrů, z nichž 3700 kilometrů by měly zabrat speciálky, z nichž 65% má být odjeto po šotolině a 35% v těžkých píscích.

Pořadatelství a organizační know-how nakonec vzala pod svá křídla A.S.O., jejíž vstup do soutěže vyjednával dlouholetý ředitel závodního týmu Kamaz Semjon Jakubov, ten také vehementně zval všechny soupeřící týmy, české nevyjímaje, na ruskou rallye. A.S.O. bude mít zejména za úkol odpovídající marketingovou a mediální ambaláž a nezbývá než doufat, že aplikace léta vypiplávaných pravidel i logistické zvládnutí dotěžení nebude protékat mezi prsty jako na posledním Dakaru. Logo soutěže v Jižní Americe vezly všechny tovární Kamazy, jako by rallye byla uspořádána jen pro ně. V propozicích, které Jakubov předával i českým týmům, se paradoxně předpokládala účast až 50 kamionů, což by bez odpovídajícího mediálního zajištění soutěže a také kvalitní účasti předních týmů mezi automobily zřejmě nebylo možné.

Víc bude oznámeno oficiální cestou na tiskové konferenci v polovině dubna. A protože se do Česka na vábivá jednání vydává i Hubert Auriol, bude to ještě zajímavé.

Dodejme, že součástí Dakar Series pod záštitou A.S.O. byla v loňském roce Středoevropská rallye v Maďarsku a Rumunsku a Pax Rally v Portugalsku. Maďarští spolupořadatelé v letošním roce kráčejí na vlastní pěst a hodlají uspořádat European Cross Country Rally v termínu 2.-10. října na tratích v Maďarsku a Chorvatsku, s 1800 kilometry rychlostních testů.

Jiří Vintr